Червень - сезон полуниці, отже саме час запасатись солодкими спогадами з літа, саме час готувати варення та джеми на будь-який смак, і саме про це перша літня стаття від FOOD like ART!
Ароматне та ніжне варення з твердими, нерозвареними ягідками полуниці, що холодною зимою грітиме Вас теплими спогадами з літа, такого результату легко досягти вдома, проте, як завжди, потрібно ознайомитись з деякими хитрощами, з якими я готую це варення вже 2й рік поспіль (а два роки - це традиція)!
Потрібно:
- полуниця - 1 кг.
- цукор - 1 кг.
- вода - 2 л.
- лимонний сік - 1 ч.л.
Приготування:
1. Нам потрібно обрати свіжі ягоди середнього розміру та спілості, недоспілі та переспілі ягоди для варення не підходять.
2. Для сиропу наливаємо у кастрюлю воду, доводимо до кипіння, додаємо цукор та перемішуємо. Тримаємо на вогні, поки сироп не почне густішати.
3. У час, коли готується сироп ми промиваємо ягоди в розчині води та оцту у співвідношенні 1 л. на 1 ст.л. Для цього половину ягід обережно перекладаємо на сито, опускаємо у миску з розчином, та рукою промиваємо, так само чинимо і з іншою половиною ягід. Миємо полуницю саме таким чином, щоб запобігти її пошкодженню. Після промивання сито ставимо на пусту миску, щоб стекла вода та просушились ягоди.
4. Готуємо каструлю в якій варитиметься варення. Миємо її, насипаємо приблизно 1 ст.л. соди на розтираємо її губкою по дні та стінках, після чого промиваємо гарячою водою та витираємо рушником.
5. Ягоди обережно відокремлюємо від плодоніжок, викладаємо їх у підготовленну кастрюлю, заливаємо сиропом та ставимо на вогонь, доводимо до кипіння та кип'ятимо 5 хвилин, після чого залишаємо майбутнє варення на 2 години, прикривши рушником. Так чинимо 3 рази: кип'ятимо 5 хвилин і залишаємо на 2 години - кип'ятимо 5 хвилин і залишаємо на 2 години - кип'ятимо 5 хвилин і залишаємо на 2 години, це робиться для того щоб ягоди не розварились. Під час варіння варення не слід помішувати ложкою, навіть дерев'яною, знову ж таки щоб запобігти її пошкодженню, потрібно просто піднести каструлю над вогнем та "погойдати" каструлю декілька секунд, за 5 хвилин повторити так варто 2-3 рази.
+ під час 3-го кип'ятіння в каструлю додаємо лимонний сік.
6. Стерелізуємо банки для варення. Для початку банки, та кришки потрібно ретельно промити, а далі є два варінти:
1-й: Готуємо парову баню (каструля з киплячою водою, на ній решітка, наприклад з духовки), на решітку ставимо переверненні банки та чекаємо поки всередині вони не стануть прозорі та сухі.
2-й: На деко для духовки кладемо змочене у воді полотенце та на нього виставляємо перевернуті банки, ставимо деко у духовку на 5-10 хвилин, при цьому максимальна температура в ній має бути 100 градусів.
З кришками все простіше, занурюємо їх у киплячу воду на 30 секунд, витягаємо, витираємо рушником та закриваємо банки.
7. Отже банки простерелізовані, варення зваренне, наступає один з найголовніших етапів приготування варення! Ще гаряче ( це важливо!) варення розливаємо по стерелізованих банках, закриваємо стерелізованими, сухими кришками та перевертаємо на 10-15 хвилин (якщо варення витікає - потрібно змінити кришку, якщо ні - варення готове до зими).
Зберігати полуничне варення, як і решту, потрібно у темному прохолодному, сухому приміщенні.
Ось і все, солодкої та мирної усім нам майбутньої зими!
Готуйте з любов'ю та з FOOD like ART!;)
Немає коментарів:
Дописати коментар