пʼятниця, 1 травня 2015 р.

Піца "Маргарита"


   На FOOD like ART рецепт найпопулярнішої італійської піци - класичної "Маргарити"! Одна піца, одна стаття, проте аж 3 відео на YouTube, але все по черзі...  
   Розпочнемо з фуд-вікіпедії! Якщо поставити питання: "З якою стравою у Вас асоціюється Італія?", то більшість не задумуючись відповіли б, що це - піца! Отже хоч ми і звикли вважати Італію батьківщиною піци, насправді схожі страви готували ще в Стародавньому Єгипті, Греції, Римі... З часом "плоский пиріг запечений з різними начинками" удосконалювався і врешті-решт перетворився на сучасну, відому усім італійську піцу! Саме у Неаполі пекарі розпочали випікати коржі з тіста, які зверху покривали шаром томатів, посипали сушеними травами, поливали рослиною олією та притрушували сиром. Нагадує сучасну піцу, чи не так?
   "Маргарита" - найпопулярніша італійська піца! Названа вона на честь королеви Маргарити, дружини короля Умберто, яка так хотіла завоювати серця своїх підданих, що вирішила спробувати їх улюблену страву (хоч в той час піца була їжею бідняків, і куштувати її у заможних родинах було неприйнятно)! Піца для королеви містила у собі томати, сир та базилік; кольори цих інгредієнтів відтворювали кольори італійського прапору: червоний, білий і зелений! Таким чином піца отримала не лише свою величну назву, а й честь називатись символом Італії! 
   Тож FOOD like ART запрошує Вас, мої любі, вирушити у кулінарну мандрівку Італією, і з чого ж ще її можна розпочати, як не з приготування найвідомішої італійської піци - "Маргарити"?! 

Тісто для піци:

Потрібно:
  • борошно  - 250 г.
  • сіль     - 1 ч.л.
  • вода     - 170 мл.
  • дріжджі сухі/свіжі - 4/12 г.
  • оливкова олія 
Приготування: 


1. У теплу воду, додаємо дріжджі та перемішуємо до повного розчинення дріжджів. Таким чином готується опара. 

2. Борошно просіюємо, додаємо сіль, поступово вливаємо опару та вимішуємо в мисці ложкою/руками доки тісто не почне збиратись в кулю.

3. Викладаємо тісто на стіл, підсипаємо борошно та вимішуємо, та щоб тісто перестало прилипати до рук.

4. Додаємо 1 ст.л. оливкової олії та вимішуємо до гладкості.

5. З тіста формуємо кулю, наприваємо рушником/харчовою плікою та відставляємо на 2 години. 

Після цього тісто стає еластичним і з нього простіше формувати основу для майбтньої піци.


Томатний соус для піци: 

Потрібно:
  • помідори - 2 шт.
  • часник - 2 зуб.
  • італійські трави
  • сіль
  • перець
  • цукор
  • оливкова олія
Приготування:

1. Помідори бланшируємо, знімаємо шкуринку та нарізаємо.

2. Часник очищаємо, нарізаємо та додаємо до помідор.

3. Подрібнюємо у блендері...

4. Ставимо на вогонь, додаємо спеції, оливкову олію та готуємо до загустання. 

Ось і все, наш томатний соус для піци готовий!



Піца "Маргарита":

Потрібно:

  • тісто
  • соус
  • твердий сир (пармезан)
  • м'який сир (моцарела)
  • свіжий базилік
  • оливкова олія
Приготування: 


1. З тіста руками формуємо круглу та тонку основу для піци.

2. Викладаємо її на деко застелене пергаментним папером.

3. Викладаємо начинку: соус, сири, свіжий базилік та декілька капель оливкової олії в завершення.

4. Ставимо у попередньо розігріту духовку до 250 градусів на 10-15 хвилин.

Розрізаємо нашу піцу на порційні шматки, та смакуємо!)



Як і обіцяла, одна піца, одна стаття, та 3 відео на YouTube, приємного перегляду! :)
Готуйте з любов'ю та з FOOD like ART! ;)

Немає коментарів:

Дописати коментар