неділя, 12 лютого 2017 р.

Свинний стейк під перечним соусом #вечерядлядвох

Мої вітання! Ні для кого не секрет, що зовсім скоро свято усіх закоханих, і забути відзняти відео до цього дня - нереально, отже ловіть романтичну атмосферу та #вечерюдлядвох. 


Потрібно: 

• філе свинини - 600 г.
• суміш перців - 1,5 ст.л.
• цибуля - 1/2 шт.
• коньяк - 50 мл.
• вершки - 250 мл.
• олія, масло
• розмарин, чебрець
• сіль

Приготування: 

1. Для того щоб в результаті приготування отримати соковитий стейк потрібно правильно підготувати м'ясо. Отже:
• обираємо м'ясо, в мене це філе/вирізка
• до початку приготування дістаємо свинину з холодильника, щоб вона набула кімнатної температури, лише після цього продовжуємо приготування
• перед приготування м'ясо потрібно позбавити завйвої вологи, для цього використовуємо паперовий рушник.
• найкращий варіант обробляти м'ясо на окремій дошці, якщо ж такої немає то можна використати, наприклад, - пергамент
• зачищаємо філе від плівок та нарізаємо на шматки по 3-4 см.

2. Весь кулінарний світ, точніше людей яких цікавить кулінарія, можна поділити на дві частини:
       • прихильники класичної кулінарії, які вважають, що солити м'ясо потрібно ОБОВ'ЯЗКОВО після обсмаження
        • ті, хто цікавиться науковою кулінарією, тим чи іншим чином знайомий з діяльністю Хестона Блюменталя і вірить в теорію про те що сіль перед, як і після, приготування ніяким чином не впливає на соковитістю м'яса. 
На цей рахунок думаю спробувати відзняти окреме відео, і на власній практиці довести правоту "другої частини кулінарного світу".
Отже м'ясо приправляємо невеликою кількістю олії, сіллю та додаємо листя з декількох гілочок розмарину та чебрецю. Всі спеції ретельно втираємо у м'ясо.


3. Обсмаження:
• сковороду змащуємо невеликою кількістю олії, ставимо на сильний вогонь та прогріваємо до утворення на її поверхні легкого диму.
• не забудьте увімкнути витяжку.
• вогонь зменшуємо до середнього, та викладаємо на сковороду свинину.
• обсмажуємо по три хвилини з кожного боку, до утворення рум'яності, обо як кажуть професіонали - "реакції Майяра"
• на сковороду додаємо вершкове масло, декілька гілочок розмарину та чебрецю; трави передадуть свій аромат маслу і таким простим чином ми отримаємо ароматизоване масло. Для того щоб краще прогріти свинину зсередини нахиляємо сковороду та за допомогою ложки поливаємо м'ясо ароматизованим маслом, що вже розтануло. 

4. Доведення до готовності:
• так як стейки зі свинини мають право на існування лише у степені обсмаження well done (повне просмаження) нам потрібно довести м'ясо до готовності у духовці розігрітій до 200 градусів на протязі 10-15-ти хвилин.
• після потрібно дати стейкам відпочити під фольгою близько 10-ти хвилин, щоб усі соки рівномірно розприділились.

5. Перечний соус:
• для приготування соусу можна використовувати різні види перцю, у мене - суміш 5-ти.
• який би перець ви не обрали він обов'язково має бути цілий, у формі горошку. Подрібнювати його легко, наприклад: ножем, дном сотейника, у ступці і т.д., проте лише свіжомелений перець надасть соусу потрібний аромат та смак.
• у сухому сотейнику прогріваємо перець, щоб швидше вивільнити його аромат.
• додаємо вершкове масло, подрібнену цибулю та пасеруємо до м'якості.
      
• Фламбування: замінити цей хід можна звичайним випарюванням бульйону, так безпечніше. Але хто не ризикує, той...не я.
Коньяк наливаємо у сотейник до цибулю з перцем, прогріваємо швидко знімає з вогню і... підпалюємо. За лічені секунди алкоголь випаровується, але дарує свій аромат та присмак соусу.

• Повертаємо сотейник на вогонь, додаємо вершки, сіль спеції за смаком та випарюємо до потрібної консистенції, час від часу помішуючи.

6. Для подачі:
• для отримання однорідного ніжного соусу - проціджуємо його.
• викладаємо стейки на тарілку на поливаємо перечним соусом.
• можна викласти декілька гілочок розмарину, чи чебрецю.

Ось і все, смачного!
 
Готуйте з ♥ та з FOOD like ART! ;)


Немає коментарів:

Дописати коментар